Van Eindhoven naar Nairobi
Vrijdagochtend stapte ik op mijn geliefde Batavus, fietsend door Eindhoven naar Fontys, voor mijn laatste werkdag. Vijf dagen later word ik wakker in Nairobi,klaar voor mijn eerste werkdag op The Netherlands School. De dagen daartussen hebben zich gevuld met lieve woorden, ontroerende kaartjes, gezellige afscheidsetentjes, mooie cadeautjes en een hello-goodbye-achtige scène om half 5 's ochtends op het vliegveld in Dusseldorf, toen Very Important Person Willem ter verrassing nog een afscheidsknuffel kwam geven. Echt geweldige dingen allemaal. Af en toe afscheid nemen van je bekende wereldje is een echte aanrader!
Nairobi is niet te vergelijken met iets wat ik ooit eerder heb gezien. Na de lange vlucht, werd ik door mijn collega Agnes opgepikt op het vliegveld van Nairobi. Het Internationale vliegveld, waar dus alle vluchten van over de hele wereld aankomen, bleek buiten één grote chaos van donkere mensen en gammele auto's te zijn. Soms zit ik in een auto in het buitenland en dan denk ik dat ik deel uitmaak van een filmscène. Dat gevoel had ik nu ook: het decor was pikdonker, de straten verlaten, de wegen slecht en gevaarlijk overstekende mensen. De beangstigende sfeer was goed voelbaar in de film waarin ik me bevond. Na twintig minuten kwamen we aan bij mijn compound. We stonden stil voor een enorm hek, waarachter enkele bewakers ons streng aankeken en niet op onze komst waren voorbereid. Na wat gepraat, mochten we er uiteindelijk door. Toen kwamen we bij een 2e enorm hek, waar hetzelfde ritueel afspeelde. Daarna kwamen we bij een 3e hek, wat de ingang van mijn huis was. Jennifer, de Keniaanse hulp, openende de vier sloten aan de binnenkant van de poort en eindelijk waren we binnen! Dat is dus een compound! Het voordeel hiervan is, dat ik me thuis enorm veilig voel. Veilig weggestopt van de grote boze wereld, die hier ook wel eens 'Nairobbery' wordt genoemd.
Overdag is alles anders. De straten zijn versierd met prachtige bomen, bloeiende bloemen, kleurrijke oldschool bussen, krakkemikkige kraampjes met fruit, en vooral veel mensen in de berm lopend of liggend. Ik vind het heel bijzonder om me hier in te begeven. Hoewel het vooralsnog vooral met de taxi is. Gisteren ben ik met de andere stagiaires, 3 Twentse jongens, na school naar een winkelcentrum gelopen. Alleen zou ik dat nog niet doen, want als blanke val je echt enorm op.
Het huisje waar ik woon ligt in een grote tuin, grenzend aan het huis van Ingrid en haar 2 kinderen. Ingrid werkt voor het Rode Kruis, is al meer dan 15 jaar weg uit Nederland, en is nu 10 maanden voor een project in Nairobi. Haar kinderen Malick en Sakya zijn prachtige kinderen, met wie ik 's ochtends samen de schoolbus neem. Ze hadden mijn huisje versierd met welkomsttekeningen, kunstwerkjes en bloemen. Dat is nog eens leuk ergens komen! Mijn favoriete plekje heb ik gevonden. Voor mijn huisje is een veranda, met een voortuin en een prachtige boom. Het is heerlijk om daar 's avonds te zitten. De mensen verklaren me hier voor gek, omdat ze het zo chilly vinden. Maar zij zijn niet 3 maanden sneeuw gewend, dus ik vind het heerlijk, die zomeravonden. Kijkend naar een uit de tuin gehaalde rode bloem in een afgeknipte colafles als vaas op mijn tafel, realiseer ik me dat qua woonomgeving niets meer nodig heb.
De school is echt een paradijs. Ik gun ieder kind deze leeromgeving. Precies zoals ik me had voorgesteld zijn de hele dag de ramen en deuren open en loopt bijna iedereen op blote voeten. Het weer laat het toe dat er heel veel buiten gebeurt: de zwemles, gymmen, dans (twee Afrikaanse jongens met djembé!) en het lunchen. Met een schildpad die af en toe voorbij komt gekropen. Het is echt prachtig hier. De eerste drie dagen heb ik vooral meegekeken, een paar lessen gegeven en vanaf maandag ga ik volledig aan de slag.
Het verhaal van ieder kind is anders. Sommige kinderen zijn Nederlands en zijn enkele maanden in Nairobi om een adoptiekindje op te halen. Andere kinderen hebben al in Chili, Zuid-Afrika en Soedan gewoond en nog nooit in Nederland. Ze spreken vloeiend Spaans en Engels en hebben moeite met de Nederlandse taal. Ook de verhalen van collega's zijn zo uiteenlopend. De één is getrouwd met een Keniaan en werkt daarom hier, anderen hebben 12 jaar geleden hun hart richting Kenia gevolgd en zijn er nooit meer weggegaan. Allemaal interessante verhalen en mensen die leven naar hun gevoel.
Hoi Loes, je schrijft!!! Hartstikke leuk. Blijven doen hoor. En genieten!
ha loes,
hoe gaat het.
in afrika.
is het leuk.
wij gaan zo zwemmen.
kusjes ruben
Mooi verhaal, ik zie alles wat je beschrijft, alsof je een plaatjesboek in m'n hoofd maakt. Liefs!
he loes!!
Lekker vakantie aan het vieren lees ik!! Geniet er maar van. Hier gaat alles goed, we gaan zo zwemmen en morgen is het weer maandag........
niet uitglijden over de bananenschillen!
Doei
Klinkt allemaal geweldig daar.
Geniet ervan.
Ha Loesje! Ik kon niet wachten tot maandagochtend dus ik heb je verhaal vanavond (zondag) al gelezen hi hi. Heerlijk! Blijven schrijven hoor. Gelukkig is het voorjaar hier ook aangebroken. Succes en we keep in touch! X
He Loes!
Wat gaaf allemaal! Zo te lezen voelt het goed, een goed begin - fijn! Ik zie je al zitten hoor, op je veranda, lekker genieten!
Heel veel succes en veel plezier!
Liefs Florus
Hoi Loes,
heerlijk om je verhaal te lezen en te weten dat je goed aangekomen bent. Ik hoop dat het zo voor je mag blijven als je avontuur nu klinkt: vol mooie indrukken, leuke momenten en prachtige mensen en omgeving.
greets, Lies
Loes, wat een goed verhaal, het brengt Nairobi en de school al een beetje tot leven. Ik vind het vooral mooi om ook eruit te kunnen lezen wat het je doet. Je maakt "Nairobbery by night" bijna voelbaar voor me. Ik herken ook een heleboel van wat jij beleeft uit de beschrijvingen van Tim in Ouagadougou. Maar de schoolsituatie is wel hemelsbreed verschillend. Daar hadden ze klassen met 90 leerlingen en geen voorzieningen. Maar ja, dat was onderwijs voor de "zwartjes"(vergeef me de term).
Hopelijk blijf je de komende tijd schrijven over alles wat je meemaakt. Ik wens je een heel fijne tijd, in ieder geval heb je een fijne veranda om een en ander af en toe eens goed te zitten "beschouwen".
Ha lieve Loeske,
Wat een mooie titel: 'Van EINDHOVEN naar NAIROBI'. Het lijkt nu zo dichtbij!!! Fijn dat je al zo warm bent onthaalt. Zou op dit traject ook de OV-kortingskaart gelden? Want zo gymmen zie ik ook wel zitten, wat een scheetjes!
Loesje: GENIET!!!
Kus Do
Ha Loesje!!!
Wat een geweldige belevenis zeg, ik ben jaloers! Super dat je het zo naar je zin hebt.
Hoe ging het vandaag - je zou volledig aan de slag gaan? Vast goed, als je je zo in je element voelt.
Heeeeeeeeeeeeel dikke kus,
Mloes
Hallo Loes,
Even een update van 't weer in Kenia:
De aankomende dagen voornamelijk wisselvallig met hier en daar een buitje. Toch ligt de temperatuur zo rond de 25 á 26 graaaden. Kortom voor een BBQ in de avond geef ik nog steeds een Friese sân of acht oftewel een zeven of acht. Morgen en donderdag in Eindhoven zo'n 18 tot 20 graden met een windkracht 3 tot 4 vanuit het zuiden, echt "maitiid" (voorjaar) dus! Rest mij nog te zeggen: oat moarn! Oftewel tot morgen!
Piet
Jambo muzungu!
Habari gari?
Heerlijk om je verhaal te lezen en je foto's te bekijken. Die veranda is herkenbaar, daar waar je je uren kunt vermaken alleen al met de sterrenhemel! Blijf vooral ons schrijven, want zoals je leest genieten vele mensen met je mee.
Toedels lief,
X Kirsten
He hallo!
De tennislessen op het TU/e terrein zijn afgelopen woensdag weer begonnen. Mijn gestuntel op de baan wordt door de basis-plusplus-cursus met argusogen bekeken. Ik moet toch eens wat onderzoek gaan doen en bestuderen hoe dat spelletje nou eigenlijk gaat. De lente is begonnen in Nederland en 's avonds een frisse neus en een rally (wiehoe, 4x over-en-weer) doet goed! De afgelopen weken zijn druk geweest, de nieuwe 'vaatwasser' is wel een centraal thema... Ik heb nog geen kans gehad om meimerend alle lege kamers op de Hooghuis gedag te zeggen, alle nieuws slokt mij volledig op. Het Stedelijk College zorgt voor een grote glimlach op mijn gezicht, net zo als de hortensia in mijn tuin die dapper zijn jonge blaadjes al laat zien. Alles goed hier. Wat een prachtige foto's. Vooral de schildpad. Gaat alles goed? Zijn er ook enge beesten? Heb je deed in zo een mooie flacon stand-by? Zijn je benen al bruin en hoe zijn de weekenden?
Ik drink een vrijdagmiddagborrel op jouw avontuur!